Wat mag een CEO verdienen?

1 Apr

Mijn vorige post ging over de negatieve invloed op werknemers van exorbitant hoge beloningen voor hun bazen. Maar wanneer is een beloning ‘exorbitant hoog’? Een echte party-killer, deze vraag. Vaak wordt de Balkenende-norm gehanteerd. Overigens vind ik dat de minister-president best wel wat meer mag verdienen dan nu. Maar zelfs als we de minister-president vier ton gunnen, dan verdient de CEO van Unilever nog meer dan tien maal zo veel. Is diens baan zo veel vervelender of moeilijker, werk hij zo veel harder of heeft hij zo veel meer verantwoordelijkheid? Ik dacht van niet.

Verdiensten CEO's van Nederlandse bedrijven in 2012

Verdiensten CEO’s van Nederlandse bedrijven in 2012

Salarissen voor het topmanagement moeten een onderdeel zijn van het hele salarisbeleid van een organisatie. Bij de bepaling van de hoogte van salarissen gelden twee criteria: de complexiteit van het werk en de zelfstandigheid bij het nemen van beslissingen. Als je de hele salarispiramide bekijkt, dan kom je uit op drie tot vijf ton voor het topmanagement. Nu komt het geregeld voor dat een divisiemanager een paar ton verdient en diens directe baas tien maal zo veel.

Hoe komt dat? De Raden van Commissarissen stellen de salarissen van de CEO’s vast en ze wijzen daarbij steevast naar marktwaarde. Hun denkfout is evident, terwijl ze toch alles van markten afweten. Er is geen markt, alleen een ‘old boys network’. Ze vissen in een vijver van hoogbetaalde personen die ze kennen en ze sluiten anderen uit. Laat ze de functie-eisen formuleren en een goede headhunter op onderzoek sturen. Ik weet zeker dat er veel talent komt bovendrijven en dan doet het marktmechanisme de rest.

Raden van Commissarissen hebben een steuntje in de rug nodig om deze kant op te gaan. Hoe helpen we hen daarbij?

Punt een

Een ‘fair’ salaris is wat mij betreft een onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), iets waar CEO’s tegenwoordig zo goed over kunnen praten. Ik stel voor dat we in Nederland komen tot een MVO-statuut waarin onder andere is opgenomen dat topmanagers maximaal 5 ton verdienen.

Punt twee

Politici, vakbeweging en andere organisaties zorgen er dan voor dat het MVO-statuut iets wordt waar ondernemingen niet omheen kunnen, tenminste als ze kun klanten willen houden of opdrachten van de overheid willen krijgen.

Punt drie

In de wet wordt opgenomen dat een bedrijf voor alle hogere functies moet adverteren. Open aanbesteding is inmiddels ingeburgerd. Op deze manier ontstaat een markt voor managementtalent.

Punt vier

Potentiële managers worden uitgenodigd het MVO-statuut te tekenen. Daarmee beloven ze zich in te zetten voor de winstgevendheid van het bedrijf, de werkomstandigheden en de ecologische ‘footprint’ van het bedrijf. Ze verbinden zich daarmee tevens aan het maximumsalaris.

Punt vijf

Managementopleidingen worden eveneens aangemoedigd om het MVO-statuut te tekenen en ernaar te handelen. Deze opleidingen bieden speciale programma’s aan voor aankomende (sub)topmanagers.

Als geld de drijfveer wordt....

Als geld de drijfveer wordt….

Het gaat uiteraard om meer dan het inkomen van de baas. Inzet is de toekomstige positionering van Nederland in de wereld. We kunnen geen welvarend land meer zijn ten koste van andere landen en van de natuur. Dit vereist dat we creatief en ondernemend zijn, hard werken en vooral onderling samenwerken. Zelfs dan moeten het in de toekomst met iets minder inkomen doen. Hiervoor komt geen draagvlak als de top zich blijft verrijken.

Advertenties

6 Reacties to “Wat mag een CEO verdienen?”

 1. Peter Gudden 11 april 2013 bij 11:00 #

  MVO vereist bovendien een maximale verhouding tusen laagst en hoogst betaalde functie, bijvoorbeeld 5.

  • Peter Gudden 11 april 2013 bij 11:11 #

   Bovendien, het betreft geen “old boys network”. De bedragen die men zichzelf toe-eigend zijn dermate exorbitant dat woorden “diefstal” en “crimineel” de lading niet meer dekken. Het betreft hier een nieuw soort maffia, niks geen “old boys network”. Opsporen en opbergen dat tuig!

   • hmjvandenbosch 11 april 2013 bij 12:19 #

    Deze mensen overtreden geen enkele wet en ze zijn met naam en toenaam bekend. Dus met de kwalificatief diefstal, criminaliteit en tuig los je niets op. Het systeem waarin ze verkeren laat toe dat dit gebeurt. Ik vraag me overigens af hoe ikzelf en u zou reageren als ons een dergelijk salaris zou worden geboden. Ik weet het niet.

 2. els 11 april 2013 bij 11:57 #

  Een cultuur van elkaar gunnen in het hoogste segment en het houd elkaar instant. en bepaald zelf de hoogte van de salarissen Wat ik me vaak afvraag is: Zijn deze mensen ooit aan de onderkant van de samenleving begonnen?

  • hmjvandenbosch 11 april 2013 bij 12:13 #

   ik denk het niet. Zelf begrijp ik niet dat ze zich niet meer schamen, vanwege de wanprestaties waarvoor ze verantwoordelijk zijn.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Beter Politiek Bier op één A4 - Eco Simpel - 15 maart 2017

  […] 13. De loonkloof tussen de meest- en de minstverdienende mag niet meer dan factor drie bedragen. Was in 2010 het brutojaarsalaris van de vijf topverdieners per bedrijf 5,5 keer zo hoog als het salaris van de doorsnee voltijdwerknemers bij deze bedrijven, in 2015 was deze loonkloof gestegen tot 6,1. Let wel, het gaat om “doorsnee voltijdwerknemers”. Dus het verschil tussen de meest- en de minstverdienende is nog veel groter. Ik ken geen zinnig argument die deze schandalige kloof rechtvaardigt, u wel? Herman van den Bosch geeft een eerste aanzet voor de discussie over de hoogte van het salaris van een CEO. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: