Beter werken 1 – Veel wijst erop dat de arbeidsverhoudingen de komende decennia gaan veranderen. De meerderheid van de werknemers beschouwt leidinggevenden als het belangrijkste obstakel voor hun ontplooiing op de werkplek. Dat kan niet zo blijven. Innovatieve bedrijven hebben ondernemende en creatieve werknemers nodig en die passen niet in hiërarchische structuren. De komende weken verschijnt onder het kopje ‘Beter werken’ een reeks posts die met enige vrijmoedigheid een blik in de toekomst werpen. Waarzeggerij bestaat niet; self-fulfilling prophesy wel!
Er komen steeds meer adviseurs – vooral zzp’s – en er is steeds minder werk. Gelukkig ontstaat er een andere markt: een voor doeners. Bedrijven concentreren zich op kerntaken en ze besteden taken als catering, ICT, boekhouding en klantenservice uit. Daar gaat het nu niet over. Nieuw is dat bedrijven voor hun gespecialiseerde personeelsbezetting steeds minder in staat zijn om wat grotere projecten met een beperkte looptijd uit te voeren. Aan de hand van de Groep Mensenwerken laat ik zien om welke nieuwe marktkansen het gaat.
Mensenwerken bestaat uit vijf (voormalige) HRM-adviseurs; nu allen zzp’er. Na een paar jaar van los-vast samenwerken hebben ze besloten zich als collectief te presenteren. Hun eerste opdracht kwam van een bedrijf dat zijn ondersteunende afdelingen ging inkrimpen, maar dit op een menswaardige manier wilde doen. Mensenwerken heeft via intensieve persoonlijke begeleiding en kortlopende scholing ervoor gezorgd dat de meeste werknemers binnen twee maanden weer aan de slag waren. Een ander project van Mensenwerken betrof een onderneming waarvan de directeur-eigenaar wilde terugtreden. Van zijn bedrijf wilde hij een coöperatie maken. Veel medewerkers waren al jaren in dienst en hun vakmanschap was de belangrijkste resource van het bedrijf. Vier medewerkers van Mensenwerken hebben een half jaar hun intrek genomen in dit bedrijf en alles geregeld: vele gesprekken met de beoogde leden van de coöperatie, de nieuwe juridische structuur en alle publiciteit rond deze verandering.

Er zijn talloze mogelijkheden voor ‘snelle interventie teams’ als Mensenwerken: de invoering en begeleiding van een nieuw administratiesysteem, de integrale uitvoering van een ‘social media’ campagne, de omvorming van een bedrijf tot webwinkel, maar ook de totale ‘make over’ van een woonhuis, de ontwikkeling en uitvoering van een herinrichting van een kantoor of een informatiecampagne voor nieuwe studenten.
De slagingskans van dit soort bedrijven hangt af van minsten vier factoren:
- Uitzonderlijke kwaliteit, ook in de nazorg
- Draagvlak voor de het project binnen de organisatie waar de opdracht wordt uitgevoerd
- De leden van het ‘team’ zijn complementair én kunnen elkaar vervangen maar ze zijn bovenal goed op elkaar ingespeeld.
- Glasheldere prijsafspraak, waarbij de prijs-kwaliteitverhouding voorop staat..
De meerwaarde van het werken in teamverband is dat verschillende deskundigheden worden gebundeld, in korte tijd veel werk kan worden verzet en de risico’s worden beperkt.
Ik verwacht dat de markt voor dit soort diensten zal groeien. De ontwikkeling naar ‘lean’ zet door en zal versnellen als bedrijven zich bewust worden van de mogelijkheid om een kwalitatief hoogwaardig team tijdelijk en zonder gedoe in de eigen organisatie op te nemen.
Zzp’ers kunnen op deze manier een behoorlijk inkomen verdienen maar ze moeten daar wel veel uren voor werken. Net als andere zelfstandigen trouwens. Ze geven voortaan maar één advies: laat ons voor u het werk doen.
voor het excelleren van werkorganisaties, onder welke vorm dan ook, moet naar mijn gevoel het klassieke human resource management, ik zal niet zeggen vervangen worden, maar eerder verschuiven naar een human relations care, met de nadruk op relations. Niet bedoeld als polderen van mensen en partners, maar wel bedoeld als het werken aan high quality relations, waarbij mensen in samenwerking als echte ‘partners’ zich verbonden voelen/weten, en waarbij mensen op eigen sterktes en kwaliteiten worden aangesproken om zich te stretchen naar excelleren van zichzelf en de organisatie. Dit zorgt voor duurzame relaties die verder gaan dan het korte gewin. Naar mijn gevoelen zal het zo zijn dat samenwerkingsverbanden (in klassieke organisaties, in partnerships tussen organisaties …) enkel zullen lukken als de samenwerking op deze manier vorm krijgt. Voor deze gedachten heb ik me laten inspireren door Gervase Bushe (“Clear Leadership”). Deze ideeën waren overigens de inspiratiebron voor mijn masterscriptie. Ik ben blij dat Gervase Bushe is ingegaan op onze uitnodiging om op 17 augustus 2013 in Hasselt/Genk een summer course te leiden onder het thema “Dialogic Organization Development’ (summer course in samenwerking met Open Universiteit Nederland) – meer hierover volgt nog de komende weken.
Voor het nieuwe werken zullen we inderdaad moeten nadenken over de nieuwe arbeidsrelaties. Naar mijn aanvoelen, moet het klassieke human resources management, ik zal niet zeggen verdwijnen maar toch, een belangrijke plaats geven aan HUMAN RELATIONS CARE, met nadruk op relations. Niet bedoeld als het polderen van medewerkers en partners. Maar bedoeld als het werken aan HIGH QUALITY RELATIONS, waarbij het samenwerken wordt gevoed vanuit een gezamenlijke bekommernis die verder gaat dan het korte gewin. In High Quality Relations zoekt men elkaar sterktes op en wordt men uitgedaagd om te stretchen om zo ervoor te zorgen dat men zelf excelleert in een excellerende organisatie. Enkel op deze manier zal de samenwerking duurzaam zijn. Deze gedachten vonden onder andere een inspiratie tijdens gesprekken met Gervase Bushe (“Clear Leadership”) en vormt tevens de ondertoon in mijn masterscriptie. Vandaar dat wij blij zijn dat Gervase graag inging op onze uitnodiging om op 17 augustus 2013 in Hasselt/Genk een summer course te organiseren rond het thema “Dialogic Organization Development” (overigens in samenwerking met Open Universiteit Nederland). Meer hierover later